Vrouwen dragen yoghurtpotten op hun hoofd door het veld, Nigeria Kaduna 3 april 2006

Dinsdag 4-4-2005

Zweten!
Al voor zevenen liep de wekker af. Ik (Anne-Marie) was zo optimistisch om met Emmy mee te gaan sporten. Dus nadat we de kinderen op school hadden afgezet voor achten (de kinderen draaien tropenrooster en hebben van acht tot half een school en zijn daarna vrij) gingen we na de sportschool. Een half uur gefietst, een half uur aerobic en nog een half uur buikspieroefeningen en dat bij 26 graden en een ongetraind lijf. Zweten dus, Maar toch goed volgehouden, de spierpijn moet ik afwachten. Terug in het huis was John druk bezig met foto’s bewerken.

Ziekenhuis
Na een verkwikkende koude douche (warm water hebben we nog niet gehad) zijn we met Emmy mee gegaan naar het ziekenhuis van Kaduna. Emmy is bezig met het opzetten van een HIV/AIDS project en zou de WHO officer die landelijk over HIV/AIDS gaat ontmoeten. Erg interessant om het ziekenhuis te zien. Niet zo netjes en schoon als in Nederland, maar best redelijk. Emmy vertelt dat in een hoek een CT scanner al jaren in de doos staat omdat niemand weet hoe hij in elkaar moet worden gezet en moet worden gebruikt. We waren bij het overleg van Emmy, leuk om te zien hoe zaken hier gaan. De mensen zijn trouwens erg vriendelijk en goedlachs. Dus een gezellige ochtend.

The river
Na een siesta zijn we met de kinderen naar de rivier gewandeld, zo’n tien minuten. Bartje (een van de kinderen) was onze gids. Grappig dat midden in de stad opeens een veld ligt. Omdat het al sinds oktober niet heeft geregend is de rivier erg droog en kun je het oversteken door van steen naar steen te lopen. Hier zie je de lokale bevolking hun brommers, kleding en zichzelf wassen. We krijgen de indruk dat het ook een belangrijke ontmoetingsplaats is. Hier wordt aardig wat geflirt door de lokale jongeren. Nadat de kinderen stenen in het water hebben gegooid en wij onze foto’s hebben gemaakt gaan we weer rustig terug naar huis. Snel de foto’s bekijken en bewerken!

Warm.
In de morgen als de zon opkomt is het hier met 26 graden lekker koel. Genieten dus en perfect tijdstip om aan de weblog te werken. In de middag loopt de temperatuur op tot 36 graden in de schaduw. Het is droog en hierdoor merk je niet dat je veel vocht verliest. Veel drinken dus. De zon staat rond het middaguur precies pal boven je. Je ziet dan ook bijna geen schaduw.