Kinderen in de straten van Kano (Nigeria) 13 april 2006

Donderdag 13-4-06

Vandaag staat een trip naar Kano, een oude hausastad in het Noorden gepland samen met Emmy. Kano is streng islamitisch, hier geldt de Sharia, het islamitische recht.

Het is ongeveer 3 uur rijden. Maar nu is de reis comfortabeler dan de afgelopen dagen. Aliyu de chauffeur van Bart rijdt en de auto heeft airco. In Kano overnachten we bij Libanese vrienden van Emmy waar we ook lunchen. Daarna leidt Lena, een van de dochters ons rond. We gaan als ware toeristen naar de dye pitten, waar ze stof verven in enorm diepe putten, en dan alleen indigo. Daar krijgen we een rondleiding. Daarna gaan we naar de Kurmi markt die hier al eeuwen oud is, een waar doolhof. Dan nog naar Dala waar we een mooi uitzicht hebben over de miljoenenstad Kano.

Op de terugweg ontmoeten we nog een mooie dame die een project voor vrouwen met gynaecologische fistels (verbindingen tussen vagina en blaas of darm, ontstaan na een bevalling) coördineert De Cofoundation gaat waarschijnlijk dit project ondersteunen op verzoek van een nederlandse organisatie. Nog even naar de meest luxe winkel van de stad om cadeautjes te kopen voor Bartje en Tom die binnenkort vier worden. In Kaduna is hier niet veel voor te krijgen.

De avond brengen we door bij Lena thuis met een heerlijke libanese maaltijd en daarna koffie, gebakjes en waterpijp op het terras. Het is in Kano, wat dichterbij de Sahara ligt, nog warmer dan in Kaduna, ruim boven de 40 graden. Toch is het goed vol te houden, doordat het er erg droog is. Zolang je maar goed drinkt.