Helene in Jos, Nigeria

Jos, Dinsdag 11-4-2006

Na een lunch met Ihab vertrekken we op tijd (want we willen voor het donker wordt in Jos zijn) dan met een door Ihab geregelde chauffeur en auto richting Jos, een rit van ruim drie uur over een zeer slechte weg met veel gaten. Een ervaring op zich. Onze chauffeur was nog jong en leek graag wat snel te rijden en dat over alle hobbels en vooral veel kuilen en veel geiten die opeens over de weg steken.

Na ongeveer een uur stopte de chauffeur de auto, er schijnt iets mis te zijn, de auto wil niet meer. Hij wil onder de motorkap kijken, maar helaas de knop is kapot en hij krijgt hem niet open. Hij start de auto weer, geeft een paar keer goed gas en dan zegt hij dat we weer verder kunnen. Gelukkig maar, want we knepen ‘m wel even, met een kapotte auto stil staan in “the middle of nowhere” in Nigeria is niet handig. De chauffer had het blijkbaar niet op geiten, want hij remde amper als ze overstaken. Een geit kan dit niet meer navertellen, hij werd overreden. De chauffer reed gewoon door alsof er niets gebeurd was, de auto bleef gelukkig rijden en rond half zes, dus nog voor donker, reden we Jos in.

Daar spraken we met Bart in een hotel af, waar we ook Helene, de zus van Candy en Ruth ontmoeten. Zij was ons omschreven als een verlegen meisje, maar ze bleek een zelfbewuste studente die graag voor John zijn camera poseert als een volleert model.

Na een drankje in het hotel vertrekken we naar Jaap en Dini, een Nederlands stel die al jaren in Nigeria wonen en champignons kweken. Een erg gezellige avond met lekker eten en goede drank op een prachtig terras.