Newspaper seller on the streets in Abuja (Nigeria) 3 april 2006

Maandag 3-4-2006.

Chaos in Abuja.

Rond een uur of acht worden we wakker. De telefoon gaat even later. De receptioniste wil weten wanneer we uitchecken en ons mededelen dat het ontbijt betaald moet worden. Vreemd, maar ach, wat maakt het ons uit. Na het nuttigen van een schamel ontbijt gaan we naar de receptie op zoek naar onze chauffeur (Ja, je leest het goed!!!) Aliyu. Hij en Sunday blijven overnachten en moeten ervoor zorg dragen dat we vandaag in Kaduna terrecht komen. We hebben nog geen Naira’s (Nigeriaans geld) voor het ontbijt. Dus vraag ik Aliyu om geld te wisselen bij een van zijn ‘straatwisselaars’. Na een half uurtje komt hij terug met de mededeling dat hij geen geld gewisseld kan krijgen omdat ze hem niet vertrouwen. Ik moet met hem mee omdat ze een blanke wel zullen vertrouwen.

We proberen dus maar zonder Naira’s uit te checken. En ja hoor, we hoeven niets te betalen voor het ontbijt. We laden de koffers in de auto en worden door Abuja rond gereden. We moeten ons zelf de komende uurtjes amuseren omdat Sunday naar de ambasade moet voor een visum, en een ticket moet regelen bij KLM voor Candy. Candy is een tennissspeler die door Co-Foundation gesteund wordt.

We rijden de weg op en meteen is het duidelijk dat Abuja een drukke stad is! Wat een chaos op de weg. Hier moet je geen chauffeur zijn volgens westerse maatstafen. Ondanks dat in deze voormalige Engelse kolonie niet links wordt gereden krijg je die indruk niet. Links rijden is blijkbaar heel normaal. Links en rechts worden we ingehaald en de claxons worden ingedrukt alsof het een vervanging is voor de autoradio. Overal staan groepen mensen langs de weg, verkopers, handelaren in geld en wie weet wat nog meer. Het is een moderne stad met alleen maar nieuwbouw en hele goede wegen. We gaan eerst naar de geldhandelaar. Nu wil hij zonder problemen de 50 euro wisselen in Naira’s, omdat er blanken bij zijn.

Na een rondtocht langs de grote moskee, verschillende ambasades, het Hilton hotel (waar we nog even binnen zijn gaan kijken) en een supermarkt, gaan we weer terug naar het Rockview hotel. Nu moeten we wachten op Sunday. Hij zou om twaalf uur moeten arriveren. Om een uur of één komt Aliyu ons weer halen. We kunnen vertrekken. Sunday pikken we op bij het Sherton hotel en nu gaan we op weg naar Kaduna.

De weg naar Kaduna.

Zodra we stad uitrijden krijgen we een beeld van het landschap. Wat in de eerste instantie op gewone bergen lijken blijken grote rotsblokken uit 1 stuk te zijn. Langs de weg zie je de slums van de mensen die niet in Abuja kunnen wonen. De berm langs de autoweg is een grote kilometerslange vuilnisstort. Hoe verder we van Abuja af komen des te minder slums. Deze worden nu vervangen door leemhutjes en meer traditionele Afrikaanse dorpjes. Wat opvalt is dat overal verkiezingsreclames geschildert zijn. Ook op de leemhutten woningen. Het is telkens dezelfde afbeelding van een als Mohammed uitziende kerel waarvoor we geen reclame maken.

Eindelijk Kaduna.

Bij binnenkomst in Kaduna wordt het snel duidelijk dat dit een andere stad is dan Abuja. Geen of nauwelijks nieuwbouw en alles laagbouw. De drukte is hetzelfde en ook hier zijn de chinese bromfietsen (Chinseng) duidelijk aanwezig. Die bromfietsen dienen ook als Taxi! Vandaar dat er vrijwel altijd twee mensen op zitten. Later verteld Emmy ook dat die automobilisten altijd toeteren omdat die brommers totaal niet kijken waar en hoe ze rijden. Volgens ons geldt dat ook voor de meeste auto’s die daar rondrijden.

Een witte poort wordt voor ons geopend en de auto rijdt een binnenplaats op alwaar een villa achter verscholen ligt. Eindelijk we zijn er. Vriendelijk worden we onthaald door Emmy en de kinderen en het personeel aldaar aanwezig.

Meteen aan het werk.

Bart had gisteren meteen een opdracht gegeven: Fotografeer Candy met zijn nieuwe tenu voorzien van het sponsorlogo. Candy is DE Nigeriaanse tennisser en gaat morgen naar een groot toernooi. Vandaar dat we die foto nu moeten maken.
Op de terugweg staat de zon al laag en het licht wordt rood. Prachtige sfeer. Hier moeten we nog goede foto’s kunnen maken.

Geen water geen elektriciteit.

‘s avonds rond een uur of negen valt de stroom uit. Dat is heel normaal hier. De generator wordt opgestart en er is weer stroom. Fijn. Als we rond een uur of tien naar bed willen is er geen water om te douchen. Ook dat is heel normaal hier.
Dan maar morgenvroeg onder de douche.