Philani Khayelitsha

Khayelitsha township en district six

Heidi’s ouders nemen ons mee naar de plekken waar ze allebei gewerkt hebben of aan gewerkt hebben. Amelia neemt ons mee neer de township Khayelitsha naar een centrum waar vrouwen uit de township, vaak alleenstaande moeders, stoffen weven en bedrukken, sieraden maken enz. Dit alles wordt vervolgens verkocht aan toeristen die daar op bezoek komen. Het grootste deel van het geld (75%) gaat naar de vrouwen.

Hierdoor kan de stichting doorgaan en hebben die mensen een vorm van inkomen. Verder is hier ook een kinderopvang en peuterzaal, dit om de moeders de kans te geven te werken en om de kinderen in de wijk al jong te motiveren tot schoolgaan. Ook zat er een kliniek bij waar ze kinderen met ondervoeding en kinderen met HIV/AIDS behandelen met een uitgebreid outreachproject. Helaas was dit op zaterdag gesloten.

Roderick neemt ons mee naar het District 6 museum. Dit is opgericht ter ere van alle bewoners van deze wijk, District 6, een wijk in het centrum van Kaapstad voor kleuringen, die onder het Apartheidsbeleid is afgebroken en waar later nooit meer iets is gedaan. De kleuringen werden gedwongen te verhuizen naar minder goede townships buiten de stad.

In dit museum is zijn werk te bewonderen. Zeer indrukwekkend, zeker als hij zelf er bij verteld. Dan nog even verderop kijken naar zijn kunstwerk wat voor de vroegere rechtbank geplaatst is. Het zijn twee bankjes die herinneren aan Apartheid. “Whites only” en “Non-Whites only” staat erin gegraveerd.

In deze rechtbank kon je als je geluk had je laten veranderen van kleuring in blank (of zelfs andersom als je dat wilde). Sommige mensen probeerden dit. Een grappig moment doet zich voor als we foto’s staan te maken en een paar mensen in hun auto instappen en ik ze hoor zegen: “Tourists”. Dat het de maker is van dit kunstwerk komt natuurlijk niet bij ze op. ‘s Avonds maken Anne-Marie en ik een typisch Limburgs gerecht voor hun. Uiensoep vooraf en zuurvlees met rode kool en frietjes. Heidi neemt dan maar meteen een paar vriendinnen mee die dit ook willen proeven. Ze vinden het heerlijk. Na de nodige flessen wijn wordt het weer laat en zaat :-)