Close up en-profiel van een etende olifant in het Addo National Park, Zuid-Afrika 14-1-2008

Olifanten die de weg blokkeren in Addo’s Elephant Natiional Park

Vanmorgen stonden we om 7 uur op om op tijd te zijn voor de gereserveerde rondrit door het Natuurpark van Addo. Met een grote truck met een stoffen dak en alle zijkanten open zo dat je goed om je heen kunt kijken en fotograferen. We hadden bedacht dat het wel een goed idee zou zijn om eerst zo’n tocht met gids te nemen zodat je weet wat je te wachten staat als je er zelf met de auto ingaat. Daarbij weten die gidsen natuurlijk waar de beesten zitten! Al snel kwamen we bij de Hogworth (Wilde zwijnen) waarvan we er later veel meer zagen. We zagen wat Kudu’s, een Hyena en nog wat klein wild voordat we boven aan de heuvel kwamen.

Maar daarna zagen we de eerste olifanten op een behoorlijke afstand. We reden vervolgens weer de heuvel af in een andere richting en waar we terstond praktisch tussen de olifanten stonden. Ze blokkeerden de weg en de truck kon er maar heel langzaam voorbij. Geweldig die olifanten van zo dichtbij! Later zagen we nog wat Buffels die blijkbaar veel gevaarlijker zijn dan de olifanten. Na een lichte lunch gingen we met onze eigen auto het park in. Nu zouden we eens gaan kijken op de andere routes die we vanmorgen niet gedaan hadden. Wij zouden de leeuwen wel eens gaan vinden ;-)

De leeuwen hebben we niet gevonden(waarschijnlijk waren ze ook niet meer in dit deel van het park), maar wel kwamen we zebra’s, apen en weer een hele roedel olifanten tegen.Deze keer versperden ze de weg met een behoorlijk aantal. Aangezien er jongen tussen zaten moesten we heel voorzichtig zijn en zeker niet te dicht bij komen. Althans dat zeggen ze dan. Ik wilde natuurlijk dichtbij om mooie foto’s te maken en ik ben niet zo bang aangelegd. Uiteindelijk is het toch maar een huurauto met volledige verzekering ;-) Dus ik reed op een gegeven moment langs de olifanten die een beetje naar links waren gegaan. Hierdoor kwamen we tussen de olifanten te zitten. Ik geloof dat Anne-Marie het niet zo leuk vond. Omdat ik de auto op een gegeven moment toch maar gedraaid heb (de olifanten voor ons hadden geen zin om opzij te gaan) drukte ik bij het draaien ook nog op de toeter. Dat vond Anne-Marie niet leuk.Dus weer terug langs de olifanten die we gepasseerd hadden en toen bleek een eind verderop weer een kudde aan te komen. Gelukkig was er nog een weg naar rechts waar we konden “ontsnappen”. Werkelijk fenomenaal om die grote olifanten op een meter naast je auto te zien langslopen terwijl zij jou met die kleine kraaloogjes aankijken en zich waarschijnlijk afvragen wat jij op HUN weg doet:-)

We zijn nu in Somerset East. Een klein gehucht waar ze slechts 1 restaurant hebben wat ook als lokale bar dienst doet. Maar het eten is er lekker en goedkoop. Pussycat, BZN en nog meer van die ouwe bekende Hollandse muziek wordt er gedraaid :-)

Het hotel waar we we zitten is echt ongelofelijk. 4 sterren hotel voor 400 Rand (40 Euro) per nacht voor ons tweeën. Het ligt vlak bij de helling van een berg aan, waarvan de top door de bewolking niet te zien is. Typisch Engels landhuis met een enorme tuin. En vooral een prachtig uitzicht, ondanks de wolken.