VOC mentaliteit? niet echt om trots op te zijn

Ja de natuur hier in Zuid-Afrika is prachtig, in ieder geval het stuk wat we tot nu toe gezien hebben. We genieten vol op. En de Nederlanders waren zo gek nog niet om hier bij Kaapstad een vestigingsplaats te kiezen waar de VOC-boten, onderweg naar de Oost, hun voorraad konden aanvullen. Het landschap is prachtig, heuvels en bergen. Niet te warm, door de wind, maar wel lekker warm. Bovendien is het mooi groen, omdat het niet droog is. De nodige regen is al gevallen tijdens ons verblijf hier.
Maar om trots te zijn op de VOC, zoals Balkende een tijd geleden suggereerde? We zijn net in het Slave Lodge geweest, in de tijd van de VOC het slavenhuis, waar de slaven werden opgesloten na het gedane werk. Het waren de Nederlanders die starten met de slavernij. Ze wilden handeldrijven met de lokale bevolking, maar het zware en vieze werk moest gebeuren. Dus hadden ze slaven nodig. En slaven haalden ze, van overal, vooral de oost (India, Indonesie, Maleisie), maar ook uit andere delen van Afrika. Niets om trots op te zijn dus. De VOC was pure slavenhandel.

De gevolgen zie je hier nog steeds, maar dan in positieve zin. Er is een grote mengelmoes van culturen. Het eten bijvoorbeeld doet vaak erg aziatisch aan. Heerlijk dus. Zo kan iets negatiefs toch iets moois opleveren.
Maar dat de Nederlanders een grote invloed hebben gehad op Zuid-Afrika is heel duidelijk. Als je kijkt naar de taal. Het is vrijwel Nederlands, alleen wat simpeler in woordgebruik en zinsopbouw. Maar goed te lezen. En zeker hier in Kaapstad hebben de meeste straten een nederlandse naam: Dorpstraat, Buitengracht, Heerengracht, Waalstraat (geen gracht of Waal te vinden :-)) etc.