Wijnstreek: energieproblemen en veel wijn

Gisteravond was er geen stroom in de stad. De energiemaatschappij heeft problemen en daarom wordt af en toe de stroom in delen van de stad of het land afgesloten. We hadden dit al eerder meegemaakt, maar zelf nog weinig last van gehad. Nu wel. Toen we ergens wat wilden gaan eten was er geen stroom. Dus de stoplichten werken niet, wat voor John lastiger was met het rijden. Gelukkig blijven de Zuid-Afrikanen netjes in het verkeer. Dus diegene die het eerst arriveert bij een kruispunt mag ook echt als eerste over. Het restaurant was gelukkig wel open, maar doordat er geen stroom was konden we niet alles krijgen. Vlees en salade kon, maar geen aardappelen of rijst. De reden waarom was ons niet helemaal duidelijk maar het kon onze pret niet drukken. Nog voordat onze maaltijd was gearriveerd was er weer stroom. En dus toch een volledige maaltijd. Op de terugweg naar het guesthouse was er ook stroom en dus straatverlichting, erg fijn als je de weg terug wil vinden. Voor het eerst zagen we ook iets wat ik al veel eerder had verwacht te zien. Onze gastvrouw had ons al gewaarschuwd toen we wilden gaan lopen: op elke straathoek staan dames, dus als je loopt moet je die van hem (John) afslaan als je terugloopt. We waren met de auto gegaan, omdat het onduidelijk was hoe ver het lopen was. Maar inderdaad op elke straathoek stond minimaal 1 prostituee en ook midden op straat stonden de dames. En dat in de toch keurige en vooral blanke wijk waar we verbleven.
Die avond voor het eerst ook daadwerkelijk het gevolg van de energieproblemen. Om 10 uur was de stroom weer weg. Dit kenden we van andere Afrikaanse landen, maar in Zuid-Afrika hadden we het nog niet meegemaakt dat we in het donker kwamen te zitten. Hier hadden we tot nu toe altijd stroom en water. En als er geen stroom was dan was dat overdag en hadden wij er niet zoveel last van. Dus voor de verandering een keer vroeg naar bed. Op de kamer was wel een zaklantaarn, maar dat is toch ook niet alles en kaarsen hadden we niet.

Vandaag, vrijdag, zijn we ‘s ochtends naar het openluchtmuseum van Worcester geweest. Niet erg groot, maar toch wel leuk. Het laat een beetje het leven zien van de Voortrekkers. De voortrekkers waren de (nederlandse) blanken die, op de vlucht voor de engelsen die Kaapstad hadden bezet, het land in trokken. Zij trokken met karren met paarden het land in, sliepen op de karren en uiteindelijk als ze ergens een geschikte plaats hadden gevonden settelden ze zich. Het museum was niet groot, maar wel leuk. Daarna via de mooie route naar Franshoek. Voor de verandering eens geen oorspronkelijk nederlandse of engelse nederzetting, maar frans, zoals de naam al zegt. Dus opeens franse namen etc. Het is ook een echte wijnstad, overal wijngaarden en wederom een mooie route om te rijden. In Franshoek op stand geluncht bij een wijngaard waar ze mousserende wijn maken: La Haute Cabriere. Het eten was heerlijk en de wijn beviel mij ook erg goed (toch fijn dat John rijdt en ik navigeer, dat laatste kan ik ook met wat wijn op nog wel). Franshoek zelf zijn we alleen doorgereden. Onderweg naar Stellenbosch zijn we nog gestopt bij Boschendal, ook een wijngaard en vooral het huis, gebouwd in kaaps-nederlandse stijl, is een monument. We hebben hier even rond gekeken, het was heel erg toeristisch en commercieel, dus maar gauw doorgereden. In Stellenbosch hebben we een stop gemaakt bij een internetcafe. We waren al in Stellenbosch geweest, maar op een zondag in vakantieperiode hier. Het was toen uitgestorven. Nu was het er veel leuker, duidelijk een studentenstad. Na het bijwerken van de weblog en wat rondhangen zijn we uiteindelijk in Kaapstad beland waar we samen met Heidi’s ouders hebben gegeten en de avond hebben doorgebracht. Gelijk maar weer veel van de wijn die we onderweg hadden meegenomen samen met hen opgedronken. Wederom een gezellig avond, het zijn toch echt aardige mensen.