Oude Nikon 80-200 / 2.8 AF lens

Afscheid van mijn oude trouwe Nikon 80-200

Vandaag neem ik afscheid van deze 80-200 2.8 AF van Nikon. Na 15 jaar trouwe dienst is hij dan nu versleten verklaard :-( Ik heb het nog zo’n 3 tot 4 jaar met lede ogen (ik bedoel eigenlijk: lege beurs) uitgesteld. Maar het was onvermijdelijk.

In 1995 kocht ik hem tweedehands. Toen had hij al aardig wat gebruikerssporen. Maar na nog eens 15 jaar in dienst te zijn geweest bij deze popfotograaf werd het hem allemaal teveel. Als een oud besje kon hij de moderne eisen voor snelheid met scherpstellen niet meer bijbenen. Daarnaast wist je ook nooit zeker of het beeld wel scherp was, zijn ogen gingen waarschijnlijk achteruit :-(

Bij rauwe concerten kreeg hij vaak meer bier over zich heen dan de nonchalante bier verspillers zelf naar binnen werkten :-)

Bij heftige regenbuien hield ik hem meestal ook niet droog.” Ja sorry maar daar moet je maar tegen kunnen. Je bent toch geen watje!” dacht ik dan. En een watje was hij ook niet! Het loodzware oerdegelijke werkpaard viel een paar jaar geleden ook nog met zijn hoofd op een betonnen vloer. De hele zonnekap lag in de kreukels. Maar hij werkte nog en ging stug door met fotograferen voor mij. Tot vandaag.

Zijn jonge vervanger (ik moet erbij zeggen dat deze, ondanks de ietwat goedkope plastic zonnekap, erg veel op de oude lijkt, alleen heel erg nieuw)  is zojuist binnengekomen. Aangezien mijn oude trouwe Nikon 80-200 zich in een abominabele toestand bevind verkoop ik hem niet door. Dat kun je hem en de nieuwe eigenaar niet aandoen.

Dus in plaats van wat de foto suggereert gaat hij niet naar de prullenbak maar rechtstreeks naar mijn hal of fame voor oude ongebruikte camera’s en lenzen. En heel af en toe pak ik hem nog wel eens op en denk ik terug aan al die mooie foto’s die hij voor mij maakte. Eigenlijk kan ik stellen dat deze oude makker meer beroemdheden heeft gezien dan menig ander…..Cheers.