Documentaire: David Hockney – A bigger picture

Vanavond op Nederland 2: AVRO Close Up: David Hockney – A bigger picture

Documentaire die kunstenaar David Hockney volgt gedurende een periode van drie jaar wanneer hij Californië – waar hij lange tijd woonde – verlaat en terugkeert naar zijn geboorteplaats Yorkshire. Zijn doel is zichzelf als kunstenaar opnieuw uit te vinden. En dat lukt: voor het eerst van zijn leven schildert hij in de open lucht, midden in het landschap en in allerlei soorten weer.

Voor het eerst ook staat Hockney in deze periode toe dat een camera hem filmt terwijl hij werkt. Regisseur Bruno Wollheim krijgt ongekende toegang tot de schilder, zolang hij in zijn eentje, dus zonder cameraploeg, werkt. De film onderzoekt Hockney’s haat-liefde relatie met de fotografie, een medium dat tot dan toe zijn steun en toeverlaat was. Hij is er aanvankelijk van overtuigd dat hij de fotografie wil uitbannen. Door te werken met aquarelverf en het bestuderen van Chinese beschilderde perkamentrollen leert hij zijn ambacht helemaal opnieuw.

Terwijl Hockney het spektakel van snel wisselende seizoenen in Engeland gadeslaat, vindt hij nieuwe inspiratie en zijn ambitie neemt toe. Hij stapt over van snelle impressionistische landschapjes op grotere schilderijen. De film bereikt een hoogtepunt met het in drie weken tijd vervaardigde werk ‘Bigger Trees near Water’, het grootste schilderij ooit in de buitenlucht gemaakt (ruim 15 bij 4 meter).

Er zit een laatste draai aan het verhaal: Hockney heeft een nieuw medium gevonden, waarbij hij digitale fotografie, Photoshop en tekenen op de computer combineert. Hij is teruggekeerd naar de camera.

  • AVRO Close Up: David Hockney – A bigger picture
  • Zender: Nederland 2
  • Datum: 20 september 2011
  • Uitzendtijd: 22:55 – 23:55 uur